Tips en uitleg

Hier vind u tips, informatie over het beginnen van een exotische tuin en de aanschaf van exotische planten!
Winterharde palmen succesvol in de tuin!

Waar moet je opletten als je een palm aanschaft?
Allereerst de soort palm, op dit moment worden vele soorten als winterhard aangeprezen. Maar dat zijn ze lang niet allemaal!De meest vorstbestendige palmen zijn de Trachycarpus fortunei en Trachycarpus wagnerianus. Andere palmensoorten zijn minder of zelfs niet voldoende hard om in ons klimaat aan geplant te worden.

De veel aangeboden Phoenix en Washingtonia’s zijn bijvoorbeeld niet hard genoeg om aangeplant te worden in de volle grond.

Op onze website (assortiment) vind u meer informatie over de soorten palmen, en de vorstbestendigheid.

Dan hoe ziet de palm eruit? als men een mooie palm uitgekozen heeft is het van belang erop te letten hoe een palm eruit ziet. Heeft ie een mooie volle kluit? Zoniet, niet aan beginnen! Goede exoten aanbieders zorgen ervoor dat de palm goed doorworteld is en deze zo aanbied.

Dan de bladstelen, zijn deze lang gerekt? Dan is de palm in een kas opgekweekt en zal verbranden in de zon en het duurt jaren eer de palmbladeren hun normale vorm weer aannemen. Ook vraagt men teveel geld voor deze palmen, ze lijken namelijk erg groot door het uitgerekte blad.

Als de palm veel gele bladeren heeft en/of veel dode punten, betekent dit meestal dat de palm het erg zwaar heeft gehad, dus te weinig wortels, verdroogt of te weinig voedsel. Koop bij voorkeur zo’n palm niet, maar een gezonde groene (grijze).

Dan tot slot over de aanschaf van palmen, op dit moment zijn er veel “snelle jongens” die via marktplaats.nl of een snel in elkaar gezette website palmen proberen te slijten. Trap daar niet in! Meestal lijdt dit tot een enorme teleurstelling. Al te vaak komen mensen bij ons die dat wel gedaan hebben en een zieke, half dode of niet vorstbestendige palm aangesmeerd hebben gekregen! ook qua garantie, begeleiding hoeft men van deze handelaren niks te verwachten. Gelukkig weet de belasting dienst vaak wel raad met deze zwarte handelaren en de groothandelaren die toch zaken met hun doen.

Ook tuincentra weten er helaas weinig van, begrijpelijk, het is ondoenlijk om allemaal kundig personeel neer te zetten in verband met de kosten. De meeste in onze regio sturen de mensen dan ook door naar ons voor informatie en aanschaf.

Op onze website onder links vind u meerdere, betrouwbare exoten aanbieders, die naast een bedrijf ook nog een liefhebberij hebben aan het vorstbestendig exotisch tuinieren!

Verzorging
Het geniet de voorkeur om palmen in het voege voorjaar aan te schaffen en aan te planten (maart-juni), dan hebben deze schitterende exoten voldoende de tijd om zich te kunnen zetten in de tuin voor de 1e winter. Hoe vorstbestendige de palm hoe later deze aangeplant kan worden, maar zelfs de Trachycarpus fotunei kan niet mee na augustus aangeplant worden (en in augustus alleen met een mooie volle kluit).

In het voorjaar geven wij de palmen koeienmestkorrel, flink wat rondom de stam. Dit doorwerken door de stam. 6 weken daarna beginnen we met vloeibare bemesting, bij voorkeur met speciale palmbemesting die o.a bij ons verkrijgbaar is.

In het hoogseizoen en bij warm weer (overdag boven de 23 graden en ‘s nachts boven de 15 graden) geven we elke week alle palmen bemesting. Vanaf begin augustus gaan we over op 1 keer per 2 weken (begin augustus en de 2e week van augustus dus). Daarna stoppen we er mee. Eventueel kan er in begin september een Kalium bemesting gegeven worden om de palm goed af te harden voor de winter.

In het najaar en begin winter doen we niks aan de palmen, de palmen verdagen allemaal voldoende vorst om niet ingepakt erdoor te komen. Vocht gevoelige palmen kan men eventueel wel beschermen tegen teveel vocht (met een paraplu boven de palmspeer/kern), dit bij Butia soorten, Trithrinax soorten, Brahea soorten.

Zodra voorspeld wordt dat het harder dan -8 graden Celsius gaat vriezen dan moeten er een aantal palmen worden ingepakt of beschermt worden. Hieronder vind u een lijst met indicaties welke palm bij welke minimum tempratuur ingepakt moeten worden.

Ten slotte kan men in het voorjaar dode, lelijke bladeren verwijderen. Let erop dat je altijd een steeltje van 10cm laat zitten bij het afknippen!

Palmen die ingepakt moeten worden bij de volgende minimum temperaturen ‘s nachts:
-Phoenix, Washingtonia, kouder dan -7 graden celsius. Let op met vocht en schimmel!
-Butia, Brahea, chamaoderea soorten, Trithinax acanthocoma, Trithinax brasiliensis kouder dan -9 graden celsius.
-Chamaerops, Sabal soorten, kouder dan -10 graden celsius.
-Trithinax campestris, Jubaea chilensis, Trachycarpus latisectus, T.princeps, T.manipur, T.geminisectus, kouder dan -12 graden celsius.
-Trachycarpus fortunei, Trachycarpus wagnerianus, Trachycarpus takigi, kouder dan -15 graden celsius (langdurig).

Bij voorkeur pak je de palmen weer uit, om te luchten, als de vorst periode voorbij is! Zelf heb ik altijd een anti schimmel/roest middel bij de hand om eventuele schimmels en rot tegen te gaan!

Nog een stukje geschiedenis:
Al in 1830 werd de eerste Trachycarpus fortunei geimporteerd naar Holland, Dhr. Fortune zag de mogelijkheden van deze palm als aanplant in onze koude klimaat.

Hij zag in Chusan dat deze palmen van nature voorkwamen en elke winter veel vorst te verduren kregen.

In de 17e eeuw verscheen ook het eerste boek met meer dan 50 palmen soorten erin beschreven, het was Dhr.Rumphius die dit boek schreef.

Ook vele andere palmen vonden op deze manier al in de 17e en 18e eeuw hun weg naar Europa, zoals de Brahea, Butia en Jubaea. Vooral landen met vele kolonie├źn (Nederland, Engeland, Spanje, Portugal, Frankrijk) importeerden en beschreven vele soorten. Deze palmen leven nog steeds en staan in de Kew Gardens in het Verenigd Koninkrijk.

(met dank aan de International palm society)